درمان غلبه سودا

درمان غلبه سودا

درمان غلبه سودا

درمان غلبه سودا

ابتدا تعریفی داشته باشیم از این مزاج

سودا، سرد و خشک از جنس خاک و سرد و خشک است. رسوب خون است و PH=6 است و در طحال تولید می‌شود و طحال را فعال می‌کند.PH خون باید بالای ۷ باشد و اگر به ۷ برسد به حالت اغماء و غش می‌رود.

نشانه‌های غلبۀ سودا:

طعم دهان شور می‌شود، بوی عفونت دهان، کابوس می‌بیند و دچار افسردگی و خستگی می‌شود، خود خوری، فکر زیاد بدون آنکه بداند، لاغری، بی‌نشاطی، یبوست شدید هفته‌ای یکبار، مدفوع قیری وسیاه، سوزش هنگام دفع ادرار، ادرار تیره خاکستری می‌شود، حالت تهوع، حس تاریکی چشم و شب کوری، تیرگی رنگ پوست وصورت، سوزش معده، خارش زیاد بدن و ترک خوردن پوست، قلنج معده.

علل غلبه سودا چیست؟

مصرف غذاهای مانده وبیات و شور و نمک سود، سودا را زیاد می‌کند.

چه غذاهایی برای سوداوی مزاج‌ها مضر است؟

همه غذا هایی که خلط سودا را در بدن افزایش دهد برای این افراد خوب نیست و باید از آن پرهیز کنند. مثل:

عدس، نوشابه با غذا، ماهی دودی، غذای مانده و بیات، نمک سود، خیارشور، گوشت پیر (رنگ قرمز تیره)، پنیر نباید بخورند

نکته مهم: بدن ما همیشه به مقداری سودا نیازمند است که این سودا با سودا های مضر متفاوت است و غذا هایی مثل بادام درختی، انجیر، برگ چغندر و … حاوی این سودای خوب هستند و توصیه میشود از این غذاها حتما استفاده کنید.

درمان غلبه سودا یا سردی و خشکی

خوردن غذای گرم و تر، ملین، سوپ جو (با پاچه گوسفند، کمی زنجبیل، زعفران)

بعد از سلامتی عسل و قدومه شیرازی مرتب استفاده کنید، توت، با آب گرم طهارت کنید، انجیر، خرما، کشمش، هل، دارچین، زیره، زعفران.

امام رضا(ع): عسل شفای هر دردی می‌باشد هرکس عسل مصرف کند بلغم را برطرف و صفرا را از بین برده و مانع از سودا می‌شود». الفقه المنسوب إلى الإمام الرضا(ع)، ص۳۴۶.

ابتدا کمی با مره سودا آشنا شویم و بعد به درمان غلبه سودا بپردازیم

در عروق انسان‌های معتدل در حدود ۱٪ ماده سیاه رنگ که اصطلاحا به آن سودا می‌گویند وجود دارد افزایش میزان آن در بدن ویژگی‌هایی را در بدن ایجاد می‌کند.

سودا خلطی است، سیاه رنگ که معمولاً از تجمع، تهاجم، تکاثر، رسوب، سوختن یا متابولیسم سایر اخلاط دیگر خصوصاً صفرا در بدن تولید می‌شود. این خلط همچنین با خوردن غذاهایی که سودا زا است در کبد تولید می‌شود. امّا رفتار و نحوه زندگی عامل بسیار مهمی در تولید سودا در بدن می‌باشد. آثار سودا در بدن، باریکی و کشیدگی بدن و انگشتان و درشتی مفاصل و در مغز و روان و شخصیت فرد اثر درون گرایی و ترس وغصه و حرص و ریز بینی و عدم انعطاف و کم خوابی و خیالبافی و منفی نگری و در سیستم‌های بدن از جمله پوست و چشم و گوش (شنوایی) و بویایی و ریه و حنجره و قلب و عروق و گوارش و… اثرات نامطلوب می‌گذارد.

از بین چهار خلط بلغم، خون، سودا و صفرا؛ سودا سنگین ترین خلط است و در واقع رسوبات خون است که ته نشین می‌شود و مرکز نگهداری آن طحال است که در زمان نیاز به دریچه معده ریزش کرده و باعث احساس گرسنگی می‌شود. ممکن است فردی سودایی نباشد ولی با خوردن غذا و همچنین داروهایی که سودا زا است و یا رفتارهایی که سودا را زیاد می‌کند باعث سودا در بدن خود شود.

نکته ای که حائز اهمیت است اینست که مزاج سودا به خودی خود در حالت متعادل اثرات نا مطلوب ندارد و تنها اندام شخص شکل خاصی دارد و فرد دارای شخصیت خاصّی می‌باشد که طبق قانون طبیعت بدست خداوند حکیم، خلقت یافته است.

از جمله کارهای خلط سودا در بدن؛ شرکت در ساختمآن‌های اسکلتی و موها و ناخن و شرکت در عملیات انعقادی خون و شرکت فعال در ساختمان فراورده‌های دفعی بدن می‌باشد و از جمله علل پیدایش خلط سودای نامعتدل و مخرب عبارتند از: تغذیه صنعتی، غم، علل ارثی، علل شغلی،خواب زیاد، فصل پاییز، نگرانی مداوم، ناتوانی طحال، یخ و غذا‌های فریزشده، کشیدن سیگار و مواد افیونی و دودهای صنعتی است.

 

غذاهای سودازدا

غذاهای بسیار گرم (بادمجان بدون پوست، پیاز پخته)، پیاز خام سودا‌زدا است؛

غذاهای سرد وخشک؛

غذاهای حرام(حتی اگر شربت عسل باشد) که درمانش روزه است.

غذاهای مانده و غذاهای سریع پخته شده و میوه‌های نارس و غذاهای فریز شده.

محل زیست (سرد و خشک، گرم و خشک)؛

رنگ‌های سرد.

در زمان درمان غلبه سودا بایستی از این غذاها اجتناب کرد.

علائم غلبه سودا

اگر تعادل میان اخلاط و مقدار آنها یا کیفیت هر یک از اخلاط بهم بخورد، موجب بیماری در بدن می‌شود یا به عبارتی موجب غلبه یک خلط بر اخلاط دیگر در بدن می‌شود که می‌بایست مورد درمان قرار گیرد که در ذیل علائم غلبه خلط سودا ذکر شده است.

لاغری و خشکی و سفتی پوست؛

دو نیم شدن انتهای موهای سر (موخوره)؛

سوزش سر دل؛

اشتهای کاذب (گرسنگی زودرس)؛

سیاه و تیره شدن رنگ پوست بخصوص تیرگی زیر چشم؛

فکر و خیال زیاد (وسواس)؛

خواب سبک و پریدن مکرر از خواب؛

اضطراب و تشویش خاطر (افسردگی)؛

سیری زودرس.

نقش سودا در حدوث بیماری

سودا با وزیدن باد دبور (غرب) بر جسد ایجاد می‌شود؛

موادی که در بدن به خصوص ناحیه پایین شکم تولید و متمرکز می‌شود.

مواد زائد آن در طحال جمع می‌شود و زیادی آن موجب یبوست وخشکی بدن می‌شود؛

این طبع از حدود ۳۵ یا ۴۰ سالگی تا ۶۰ سالگی بر بدن حاکم می‌شود. لذا سن حکمت، موعظه، درایت، انتظام امور، صحت نظر، ثبوت و آرامش است؛

همچنین زمینۀ غلبه سودا در فصل پاییز فراهم خواهد شد؛

طبق روایات قبلی غلبه هریک از طبایع موجب حدوث بیماری می‌شود.

بیماری‌هایی نظیر یبوست و هرچه از آن مترتب می‌شود مثل تصلب شراین و تقطیر بول و پروستات وهر خشکی در بدن معلول سوداست، ترس، وسواس عملی و فکری، قساوت قلب، افسردگی، فکر و خیال، تیرگی پوست، کک و مک، حرص خوردن، غضب و کینه و… .

 

توصیه و تدابیر

پرهیزات:

نظر به چهره زشت‌رو؛

ریشه چغندر (قند و شکر)؛

گوشت بُز؛

شروع فصل پاییز.

سودا چون سرد و خشک است افراد سوداوی باید از غذاهای گرم و ‌تر بیشتر مصرف نمایند.

در میان فصل‌ها، پاییز فصل سوداست و بهترین فصل برای حجامت افراد سوداوی نیز فصل پاییز است.

مصرف ملینات۱۲همچون سبوس گندم و روغن زیتون، شیره انجیر، چای سنای مکی و…

عسل؛۱۳

افتیمون؛۱۴

فصد؛

قِی؛

نوره؛۱۵

بادمجان با پوست؛۱۶

پرهیز از مواد کارخانه ای و صنعتی و انواع چای و نسکافه و البته مواد کافئین دار در درمان غلبه سودا بسیار موثر است و می توان گفت بدون این پرهیزات درمان غیر ممکن است.

بر گرفته از کتاب مزاج شناسی محمد علی اخوان

0 مورد نقد و بررسی

tarbiat

→ خواندن مطلب قبلی

درمان غلبه صفرا

خواندن مطلب بعدی ←

درمان غلبه بلغم

نوشتن نظر شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *